Proč je dodržování dopravních předpisů tak důležité


Pokud vyjedeme na silnici, všimneme si, že valná většina řidičů si s dodržováním dopravních předpisů příliš hlavu neláme. Týká se to hlavně maximální povolené rychlosti (kterou mnozí považují za minimální rychlost, kterou by měli jet), ale také používání blinkru či přednosti na křižovatce.

 

Důvodů, proč tomu tak je, navzdory stále se zpřísňujícím trestům, je mnoho, ovšem tím největším je fakt, že viníci jsou jen málokdy potrestáni. Obvykle je nikdo nechytí, a pokud ano, pak často vyváznou pouze s napomenutím, nebo je dokonce jejich přestupek přehlédnut. Je zde totiž taková mentalita, kdy je porušování některých dopravních předpisů mlčky tolerováno.

 

provoz na silnici

 

To samozřejmě řidiče těší, neboť mnoho z nich má agresivní styl jízdy a chce se dostat do svého cíle co nejdříve. Bohužel si neuvědomují, že tímto chováním vytváří spoustu problémů, které navíc mají mnohdy tragické následky.

 

Stačí se podívat na statistiky, abychom zjistili, že naprostá většina dopravních nehod, včetně těch smrtelných, byla způsobena právě tím, že jeden z řidičů, případně oba, porušili některý předpis. Obvykle se navíc jedná právě o rychlost, předjíždění na zákazu či nedání přednosti v jízdě. O tom, jaký mají takovéto dopravní nehody často konec, asi není potřeba dále rozvádět.

 

auto po dopravní nehodě

 

Je tedy jasné, že by řidiči v rámci své bezpečnosti měli dbát silničních zákonů. Valná většina však má nezdravou důvěru ve své řidičské schopnosti a je přesvědčena, že se jim nemůže nic stát. To platí zvláště u těch, kteří již nějakou dobu jezdí. Věří, že mají dostatek zkušeností, aby i ve vyšší rychlosti zvládli jakoukoliv nečekanou dopravní situaci. Většinou to tak bohužel není.

 

Jak by se dala současná situace zlepšit? Asi nejlepší možností by bylo posílení dopravních hlídek a také zákaz prozrazování lokací dopravních policistů či rychlostních radarů v rádiích. Čím větší totiž bude pravděpodobnost, že daný řidič bude chycen a za svůj přestupek potrestán, tím spíše bude dodržovat veškeré zákony.